tisdag 31 maj 2011

Apanage

Det är ju ett j*vla liv bland en del människor angående kungahuset och att de får apanage. 
Alltså statligt bidrag för att hållas rullande.


De får 120 miljoner i år.


Ja, det är mycket pengar, absolut. Men tänk vad pengar de genererar! De drar hit många många turister. Främst tyskar. Tyskar har pengar som de gärna gör av med här. Det behöver vi. Pengar är något vi inte har obegränsat av i Sverige. Hotell och turistnäringen hålls igång även under sommaren då affärsresenärerna har semester.


Sen är det precis hur stort som helst i utlandet när kungafamiljen är med och representerar vi utställningar, invigningar etc. Kanske är svårt att tro för oss när vi sitter här uppe i Norden och fryser eller smäller mygg men så är det. 

(Vi kan ta ett inhemskt fenomen för att visa på hur det fungerar. Canada goose är ett företag som funnits i många många år, som har legat på samma försäljningssiffror ungefär skapligt länge. En dag började beställningarna hagla in från ett litet pluttland i Norden. Varför? Jo för att prinsessan Madeleine blev sedd i en sån jacka och då ville många andra också ha en.)

Så kungahuset drar in mer pengar åt Sverige som land och åt svenska företag än de får i bidrag. 


Alltså 120 miljoner.


Nu vänder vi blicken mot Dramaten, du vet där det spelas teater. Varit där ofta? Någon gång över huvud taget? Jag har varit där EN gång och sett på teater. Biljetten var dyr.


Förra året hade Dramaten strax över 290 000 besökare. 


Dramaten får även de statligt bidrag. 


217 miljoner i år. 


Oj vad turisterna strömmar hit för att gå på teater...eller just det, så var det inte. Det var 290 000 personer av de 9 miljoner som bor i landet som hade möjlighet att njuta av resultatet ifrån 217 miljoner kronor.


Jorå, kultur är jättefint och säkert nyttigt men fint och nyttigt för 217 miljoner?


I think not.

Inga kommentarer: